Drób to w gruncie rzeczy najlepsze mięso. Mimo, że tradycyjna kuchnia w Polsce kojarzy nam się bardziej z wieprzowiną czy wołowiną jeszcze sto lat temu nikt nie uważał schabowego za potrawę na niedzielę. Drób zawiera niezbędne mikroelementy i wysoką zawartość białka. Warto zwiększyć jego udział w naszej diecie.
Zalety drobiu
Kulturyści oraz osoby na diecie redukcyjnej są zgodne, że kurczak to najlepsze mięso jakie może zagościć w naszym codziennym jadłospisie. Mięso kurcząt charakteryzuje się mniejszą ilością włókien mięśniowych od innych mięs, co oznacza że jest delikatniejsze i lżejsze do strawienia. Zawartość białka w kurczaku waha się od 19,5 do 23%, natomiast w wieprzowinie jest go tylko maksymalnie 12 do 19%. Białko stanowi ważny budulec naszego organizmu, między innymi do budowy masy mięśniowej. Nawet jeśli nie jest się aktywnym sportowcem czy kulturystą wysoka zawartość białka w potrawach jest wskazana dla zachowania dobrego zdrowia. Drób zawiera również więcej od innych mięs witamin z grupy B, które niezbędne są w procesach metabolicznych jakie zachodzą naszym ciele każdego dnia.
Drób obok królika czy cielęciny polecany jest szczególnie w diecie dzieci. Powinien być pierwszym mięsem, które poznaje maluch kiedy zaczyna jeść stałe pokarmy. Mięso do diety wprowadzamy w okolicy 7 lub 8 miesiąca życia, kiedy dziecko pozna słodki smak owoców i warzyw. Właśnie dzięki wysokiej zawartości białka i witamin może stanowić ważny element w diecie dziecka pozwalając mu się prawidłowo rozwijać. Powinien stanowić element przynajmniej jednego posiłku dziennie. Na początku należy serwować dziecku kurczaka gotowanego maksymalnie rozdrobnionego. W zależności od tego jak dziecko radzi sobie z gryzieniem i ile już ma ząbków kawałki te można zostawiać co raz większe by miało przyjemność z żucia.
Dzięki temu, że kurczak nie ma zdecydowanego smaku można stanowić bazę i dodatek do wielu dań. W zależności od użytych przypraw oraz sposobu przygotowania można wyczarować z niego dania na co dzień dla rodziny jak i wykwintne potrawy. Wszystko zależy od naszej inwencji i ochoty do podejmowania eksperymentów.
Pasztet z kurcząt
Mnogość potraw jakie można przyrządzić z drobiu jest ogromna. Często jednak nie mamy czasu ani ochoty na wymyślanie posiłku, a zależy nam na szybkim zaspokojeniu głodu czymś treściwym. Z pomocą przychodzi nam firma Drosed z klasycznym już Pasztetem Podlaskim. Dla wielu to smak dzieciństwa, obozów harcerskich czy wyjazdów pod namiot ze znajomymi. Wygodna puszka i smak, którego nie da się zapomnieć od zawsze sprawiały, że pasztet ten był nieodłącznym partnerem wszelkich wypraw.
Dziś kiedy każdy świadomy konsument chce zadbać o swoje zdrowie jak najlepiej pasztet nie kojarzy się dobrze. Jednak producent wychodzi naprzeciw oczekiwaniom wielbicieli swojego produktu. Pasztet drobiowy marki Drosed nie zawiera konserwantów, ani sztucznych dodatków. Wyprodukowany jest na bazie najlepszych składników. Pasztet nie musi już występować wyłącznie w puszcze czy pojemniczku z wieczkiem. Firma wprowadziła na rynek wariację na temat pasztetu drobiowego w tubce. Jest to niezwykle wygodna forma serwowania szczególnie w drodze lub gdy kanapki robią dzieci. Aby dzieci chętniej zjadły śniadanie warto zaszaleć i wyczarować na kanapkach dla nich zabawne wzory lub buzie, a z pasztetem w tubce jest to proste i szybkie.
Lider na rynku
Drosed to firma z tradycjami. Założona w 1957 do dziś pozostaje liderem na rynku drobiarskim. Dzięki temu, że hodowla drobiu i przetwórstwo są w rękach jednej firmy mamy pewność co do wysokiej jakości ich wyrobów. Jednocześnie idąc z duchem czasu wyroby spółki zyskują nowy odświeżony wygląd i nową paletę smaków. Do klasycznego i uwielbianego Pasztetu Podlaskiego dołączają wariacje smakowe z pomidorami, czosnkiem, czarnym pieprzem, papryką czy pieczarkami. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, nawet jeśli nie lubił tradycyjnego smaku pasztetu. Zmienia się nieco logo, jak również wielkość opakowań. Poręczne małe puszki i pojemniki z pewnością powinny znaleźć się w lodówce lub plecaku każdego komu zależy na wygodnie, szybkości ale także na zdrowiu.