Znajdujesz się tutaj
Strona główna > Odżywianie > Korzyści z kupowania domowych wędlin

Korzyści z kupowania domowych wędlin

wędliny

Wędliny produkowane domowym, tradycyjnym sposobem, mają przede wszystkim zupełnie inny smak i aromat.

Cieszą się na rynku sprzedażowym ogromnym powodzeniem, dlatego że znajduje się w nich 90 procent mięsa. Pozostałe składniki to głównie przyprawy oraz naturalne dodatki, takie jak sól, pieprz, czosnek, majeranek, tymianek czy bazylia. Sam fakt, że swojskie wędliny są wykonywane według tradycyjnej receptury, także stawia je wyżej w rankingach masarniczych.

Aby ich skosztować, warto się wybrać na lokalny rynek, czy też na targi wędliniarskie. Bardzo wielu sprzedawców wędlin domowych szybko zdobywa zaufanie i cieszy się coraz większą popularnością. To jednocześnie oznacza, że powstają punkty sprzedaży wyrobów wędliniarskich pod zupełnie inną marką. Rzadko można je znaleźć w supermarketach, ponieważ wędliny domowej roboty wychodzą z pobliskich masarni. Są to głównie wędliny, pasztety, mielonki, salcesony, a także parówki, kiełbasy czy pieczone mięsa do kanapek. Cena wprawdzie jest wyższa, ale za to klient ma świadomość tego co naprawdę zjada oraz to, że ma to wpływ na jego zdrowie.

Atutem jest to, że są to wędliny bez konserwantów, chemicznych dodatków, ulepszaczy i innych dodatków niekoniecznie odżywczych. Ma to ogromny wpływ na jakość wędlin, ich smak, zapach czy strukturę. Wędliny swojskie przede wszystkim nie psują się tak szybko, ponieważ nie zawierają tak dużej ilości wody co te produkowane na masową skalę. Różnicę widać po kilku dniach przechowywania w lodówce czy podczas smażenia wędlin do jajecznicy, czy do tostów. Struktura domowych wędlin jest zwarta, co daje faktyczną masę wyrobów. Lokalne masarnie coraz częściej promują swoje wyroby wędliniarskie, ponieważ są one wysokiej jakości pod każdym względem. Mięso jest przebadane przez weterynarza, a potem na bieżąco przetwarzane.

Wielu sprzedawców masarniczych posiada tytuły nadane przez agencje rolnicze, dzięki czemu klienci podczas zakupów mogą z większym zaufaniem kosztować wędlin. Ma to ogromne znaczenie dla osób, które odżywiają się zdrowo i w taki sposób również traktują swoje dzieci. Konsumpcja wędlin domowych jest nie tylko rarytasem, ale również bezpiecznym składnikiem codziennej diety. Podawanie dzieciom wędlin, parówek jest godne polecenia, ponieważ ilość mięsa jest taka, jak być powinna według receptur masarniczych.

Dodaj komentarz

Anti-spam: complete the task


Top

Korzyści z kupowania domowych wędlin

Czas na przeczytanie: 2 min
0
Inline
Inline