Znajdujesz się tutaj
Strona główna > Odżywianie > Sezon na szparagi. Przepis na pyszną i zdrową zupę szparagową

Sezon na szparagi. Przepis na pyszną i zdrową zupę szparagową

szparagi

Szparagi, białe i zielone, to warzywo, które możemy przyrządzać na wiele sposobów. Bogate w wartości odżywcze i niskokaloryczne stanowi doskonały składnik zdrowej kuchni.

Sezon na szparagi nie trwa długo. Tylko w maju i w czerwcu na targowiskach i w warzywniakach znaleźć można pełnowartościowe i świeże bukiety szparagów. Nie warto więc zwlekać – zanim to warzywo znaleźć będzie można tylko w mrożonkach bądź importowanych skrzyniach niewiadomego pochodzenia, przygotujmy pyszną zupę szparagową, którą najemy się do syta, pozostawiając w dobrej formie nasz organizm i ciało.

Szparagi – jakie mają właściwości?

Na naszym rynku można znaleźć szparagi białe i zielone, rzadziej fioletowe. Różnią się one nie tylko kolorem, ale przede wszystkim smakiem i sposobem obróbki.

Jeżeli zależy nam na intensywnym, wyrazistym smaku, zdecydujmy się na szparagi zielone. Choć najcieńsze, mają najwięcej smaku i wartości odżywczych, gdyż nie trzeba ich obierać. Szparagi białe natomiast są znacznie łagodniejsze i wymagają usunięcia włóknistej skórki, a także oberwania zdrewniałej końcówki, którą jednak można wykorzystać np. do zupy. Fioletowe szparagi wystarczy umyć, jednak nie mają tyle właściwości co zielone, a także są trudno dostępne na naszym rynku.

Szparagi to prawdziwa skarbnica niezbędnych właściwości odżywczych. Są bogatym źródłem witamin B, C, K, żelaza, potasu, fosforu i beta-karotenu. Co istotne, zawierają dużo kwasu foliowego, są więc idealnym składnikiem diety dla kobiet w ciąży bądź dopiero planującej dziecko. Dieta kobiet karmiących piersią również powinna być bogata w szparagi, gdyż zawierają one dużo wapnia, wspierającego rozwój dziecka.

Osoby dbające o sylwetkę również powinny sięgnąć po szparagi. Nie tylko są one bardzo mało kaloryczne, ale również posiadają w sobie błonnik, który daje poczucie sytości i poprawia perystaltykę jelit. Wspomniane witaminy i betakaroten wpływają pozytywnie na naszą cerę, włosy i paznokcie.

Szparago możemy gotować (najlepiej na parze), grillować lub zapiekać. Stanowią doskonały składnik sałatek, makaronów czy zapiekanek warzywnych. Zarówno zielone, jak i białe świetnie nadają się na zupę. Jeden z przepisów na krem z białych szparagów podajemy za serwisem www.Modny-DOM.pl, gdzie w dziale „Modne gotowanie” znaleźć można wiele pomysłów na dietetyczne i zdrowe potrawy, nie tylko ze szparagów.

Zupa-krem z białych szparagów

Szparagi są świetnym afrodyzjakiem. Zupa-krem podana na obiad lub wczesną kolację to doskonały pomysł na romantyczny, a jednocześnie zdrowy i lekki posiłek dla dwojga.

Składniki:

  • 1 pęczek białych szparagów (sprawdźmy, czy są świeże, elastyczne i jędrne)
  • 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego (bulion kilkakrotnie przelejmy przez sitko, by późniejszy krem był idealnie gładki)
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 łyżka śmietany (możemy zdecydować się na jogurt naturalny, zupa będzie bardziej FIT)
  • 1 żółtko
  • szczypta soli, pieprzu
  • 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • szczypta cukru
  • 1 kawałek bułki pszennej
  • 2 zielone szparagi

Wykonanie:

Szparagi obieramy, myjemy i kroimy na kawałki (robiąc zupę ze szparagów nie musimy obrywać zdrewniałych końcówek). Pokrojone szparagi dodajemy do garnka, dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka i zeszkloną wcześniej cebulę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie z kilkoma łyżkami gorącego wywaru rozrabiamy śmietanę (lub jogurt) i dodajemy ją do garnka, energicznie mieszając.

Żółtko rozdrabniamy widelcem w miseczce, łączymy je z kilkoma łyżkami gorącej zupy i dodajemy do garnka, znów stale mieszając, tak, by wszystkie składniki połączyły się. Zdejmujemy zupę z ognia i studzimy. Następnie bledujemy zupę na gładki krem, przecieramy ją przez sitko, by pozbyć się ewentualnych włóknistych resztek szparagów.

W piekarniku lub na patelni robimy grzanki z pokrojonej w kostkę i skropionej oliwą bułki. Umyte zielone szparagi lekko blanszujemy i kroimy na trzy części. Znów podgrzewamy zblendowaną zupę, dodając do smaku szczyptę soli, pieprzu i cukru, a także łyżeczkę startej gałki muszkatołowej. Przelewamy zupę do głębokich talerzy, posypujemy grzankami i dekorujemy zielonymi kawałkami szparagów.

Smacznego!

Źródło: http://www.dom.pl

Dodaj komentarz

Anti-spam: complete the task


Top

Sezon na szparagi. Przepis na pyszną i zdrową zupę szparagową

Czas na przeczytanie: 3 min
0
Inline
Inline