Znajdujesz się tutaj
Strona główna > Odżywianie > TOP 5 inspiracji na obiad z pomidorem w roli głównej

TOP 5 inspiracji na obiad z pomidorem w roli głównej

pomidory

Latem uwielbiamy sprawdzać smak różnych odmian pomidorów – bawole serca, malinowe, cherry, koktajlowe itd. Chętnie wykorzystujemy je do przyrządzenia posiłku na surowo, ale często też w postaci duszonej, smażonej lub pieczonej. Oto TOP 5 dań z pomidorem – odkryj są kulinarną fantazję!

Warto czerpać z dobrodziejstw wiosny oraz lata i spożywać dużo pomidorów. Jesienią i zimą kupimy je w postaci przetworów lub sosów, jak np. sos do spaghetti Pudliszki. Zawierają sporo cennego przeciwutleniacza, likopenu. Pomidory po obróbce mają go znacznie więcej niż świeże! Warto przechowywać w lodówce przecier czy ketchup Pudliszki. Skład zachęca do częstego wykorzystywania ketchupu w kuchni. Poniżej TOP 5 dań z pomidorami.

Spaghetti bolognese

Jedną z najpopularniejszych i najczęściej przyrządzanych potraw na bazie pomidorów jest spaghetti pomodoro lub bolognese. Sos przygotujesz samodzielnie ze świeżych warzyw i przecieru, ale możesz też kupić gotowy sos do spaghetti Pudliszki, Knorr lub innej firmy. Zeszklij cebulę z czosnkiem na oliwie, dodaj mięso mielone wołowe, zioła i posyp startym serem.

Pizza albo z pomidorami i fetą

W takim rankingu grzechem byłoby nie uwzględnić również pizzy albo tarty. Przygotuj ulubione dodatki – np. pierś kurczaka, pomidory, ser feta. Możliwości jest tak wiele, że każdy upiecze taką pizzę lub tartą, na jaką ma ochotę. Niezależnie od wyboru, przyda się ketchup Pudliszki. Skład decyduje m.in. o ostrości! Nie zapomnij o tym na zakupach i wybierz ostry lub pikantny.

Zupa pomidorowa

Sos do spaghetti Pudliszki możesz podać jako drugie danie, a na pierwsze zupę z pomidorów – tradycyjną albo w postaci kremu. Należy przetrzeć świeże pomidory przez sito lub wykorzystać pulpę, przecier albo pomidory z puszki. Wiele zależy od tego, jaką gęstość zupy preferujesz. Zachęcamy do eksperymentowania w kuchni! Krem podawaj z grzanką z bagietki albo, a polską pomidorówkę z ryżem albo makaronem.

Gulasz z indykiem

Gulasz to świetna potrawa, bo rozgrzewa, syci, dostarcza wiele energii i składników odżywczych, a ponadto jest jednogarnkowy. Możesz ugotować go w weekend i zjeść w ciągu 2-3 dni w tygodniu. Zeszklij na łyżce oliwy cebulę i czosnek, potem dodaj kawałki indyka albo kurczaka – wedle uznania. Na koniec dodaj warzywa – najpierw paprykę, a potem delikatne cukinie i bakłażany. Pomidory trzeba sparzyć i obrać ze skórki, a następnie dusić wraz z innymi warzywami. Dodaj jeszcze przecier albo ketchup Pudliszki. Skład w garnku jest już kompletny, a po 15-20 minutach gulasz będzie gotowy. Serwuj obficie posypany natką pietruszki oraz szczypiorkiem!

Dodaj komentarz

Top

TOP 5 inspiracji na obiad z pomidorem w roli głównej

Czas na przeczytanie: 2 min
0
Inline
Inline