Znajdujesz się tutaj
Strona główna > Odżywianie > Smak doskonałości, czyli jaki ekspres ciśnieniowy kupić?

Smak doskonałości, czyli jaki ekspres ciśnieniowy kupić?

kawa

Powoli odchodzą w zapomnienie czasy samodzielnego parzenia kawy w najbardziej tradycyjny dla naszego kraju sposób, czyli przez zalewanie zmielonych ziaren wrzątkiem w szklance albo kubku. Powodów można znaleźć co najmniej kilka, ale chyba najważniejszym jest czasochłonność przygotowywania kawy w taki sposób. Poranny pośpiech na to nie pozwala, a wstawanie o kilkanaście minut wcześniej tylko po to, by móc wypić kawę, jest nawet dla największych jej miłośników pomysłem co najmniej dyskusyjnym.

Istnieje jednak bardzo prosty sposób na to, żeby nie rezygnować ze snu i mimo to wypijać każdego ranka (oraz o dowolnej innej porze) doskonałą, idealną kawę – wystarczy zaopatrzyć się w dobrej klasy ekspres ciśnieniowy. Zasadniczo rzecz biorąc ekspresy ciśnieniowe tworzą sporą grupę urządzeń posiadających jedną wspólną cechę – kawa zaparzana jest dzięki przetłoczeniu wody pod ciśnieniem przez zbiorniczek zawierający zmielone ziarna. Specyfika parzenia w ekspresach ciśnieniowych skutkuje tym, że gotowy napar jest aromatyczny, słabszy niż kawa parzona typu „zalewajka”, nie zawiera również szeregu substancji wpływających drażniąco na układ pokarmowy – szczególnie na żołądek.

Ekspresy niskociśnieniowe

Najbardziej ogólny podział wyróżnia ekspresy niskociśnieniowe oraz wysokociśnieniowe. Do tej pierwszej grupy zalicza się przede wszystkim tak zwane ręczne ekspresy, które często są wyposażone w dyszę do spieniania mleka, a także (w zależności od modelu) jedną lub dwie dysze do kawy. Warto jednak mieć na uwadze, że ciśnienie uzyskiwane w tego typu ekspresach ciśnieniowych sięga najwyżej 4 barów, co w praktyce przekłada się na to, że zaparzona kawa ma łatwo rozpoznawalny, „spalony” smak oraz średnią zawartość kofeiny. Przygotowanie kawy wymaga także nieco czasu, trzeba bowiem samodzielnie napełnić zbiorniczek zmieloną kawą, a potem go oczyścić.

Drugim typem ekspresów niskociśnieniowych są moki (w Polsce znane raczej pod nazwą katefierka, ewentualnie makinetka). Zaparzenie kawy w takim ciśnieniowym czajniczku również wymaga pewnego nakładu pracy, za to uzyskany napar ma smak bardzo podobny do espresso uzyskiwanego w ekspresach wysokociśnieniowych. Podstawowa różnica polega jednak na zupełnym braku cremy, czyli jasnobrązowej, gęstej pianki pokrywającej prawdziwe espresso.

Ekspresy wysokociśnieniowe

Kolejny rodzaj to ekspresy automatyczne – w tym przypadku cały proces parzenia kawy jest maksymalnie zautomatyzowany, co czyni tego rodzaju ekspresy doskonałym rozwiązaniem dla osób nie mających wiele czasu: wystarczy tylko wybrać rodzaj kawy przyciskiem i po kilkudziesięciu sekundach napar będzie gotowy. Ekspresy automatyczne mają tylko jedną potencjalną wadę, którą jest ich rozmiar: te urządzenia są po prostu duże i jeśli nie ma się odpowiednio dużej kuchni, lepiej wybrać inne rozwiązanie.

Dobrym pomysłem będzie zwykły ekspres wysokociśnieniowy, pozwalający na szybkie przyrządzenie prawdziwego espresso – wyrazistego w smaku, bardzo aromatycznego, zawierającego niezbyt dużo kofeiny, praktycznie pozbawionego substancji drażniących i pokrytego warstewką gęstej pianki o orzechowym kolorze. Standardem w tych urządzeniach jest ciśnienie co najmniej 9 bar, ale nowsze i wyższej klasy ekspresy tłoczą wodę pod ciśnieniem nawet 15 bar, a zaparzenie kawy zajmuje około 30 sekund.

Relatywnie nową grupą wysokociśnieniowych ekspresów do kawy są ekspresy kapsułkowe, których największe zalety to kompaktowy rozmiar, niewielka waga oraz szybkość przygotowywania kawy – od chwili włożenia kapsułki ze zmieloną kawą do momentu uzyskania naparu mija kilkadziesiąt sekund. Są to również urządzenia względnie niedrogie, choć trzeba się liczyć z koniecznością regularnego uzupełniania zapasów kapsułek, szczególnie w sytuacji, gdy wypijamy więcej niż jedną kawę dziennie. Jak widać liczba dostępnych na rynku opcji jest na tyle duża, że pozwala bez większego problemu dobrać ekspres ciśnieniowy tak, by spełniał wszystkie nasze potrzeby i oczekiwania oraz pozwalał cieszyć się idealnie zaparzoną kawą każdego dnia.

Dodaj komentarz

Top

Smak doskonałości, czyli jaki ekspres ciśnieniowy kupić?

Czas na przeczytanie: 3 min
0
Inline
Inline