Znajdujesz się tutaj
Strona główna > Medycyna > Acerola – bomba z witaminą C

Acerola – bomba z witaminą C

acerola

Współcześnie coraz częściej wracamy do naturalnego wspierania naszego organizmu, zarówno w zakresie profilaktyki chorób i budowania odporności, jak i w celu leczenia niektórych schorzeń. To sprawia, że niektóre składniki i suplementy diety pochodzące z natury stają się szczególnie popularne. Należy do nich również acerola w proszku – zdecydowany hit, który cieszy się ogromnym zainteresowaniem.

Jeszcze kilkanaście lat temu wszyscy byli przekonani, że najbogatszym źródłem witaminy C, która ma chronić nas przed przeziębieniami i poważniejszymi chorobami, są cytrusy. Dziś wiadomo, że nie jest to prawda – źródło naturalnej witaminy C kryje się bowiem gdzie indziej. Sprawdźmy, czym właściwie jest acerola, czy faktycznie tak świetnie działa oraz co w sobie zawiera.

Acerola, czyli… wiśnia

Wielu zdziwi fakt, że acerola w proszku jest robiona z owoców drzewa rosnącego przede wszystkim w Ameryce. Drzewo te zwane jest popularnie właśnie acerolą, zaś jego naukowa nazwa brzmi malpigia granatolistna; roślina znana jest także pod pojęciem wiśni z Barbaros. Owoce aceroli przypominają właśnie niewielkich rozmiarów wisienki. Samo drzewo czy raczej rozłożysty krzew dorasta do maksymalnie trzech metrów, w okresie kwitnienia posiada piękne, różowe i czerwone kwiaty, zaś potem daje czerwone, lekko spłaszczone owoce o średnicy ok. 2 cm i bardzo kwaśnym smaku. W kraju swojego pochodzenia owoce te zjadane są zarówno na surowo, jak również przetwarzane w postaci dżemów czy innych domowych przetworów. Niekiedy acerolę spotyka się w Polsce jako… drzewko bonsai! Nie to jednak nas najbardziej interesuje.

Bomba witaminowa

Najnowsze badania wskazują bowiem, że owoce aceroli w 100 gramach zawierają nawet do 2500 miligramów witaminy C. Popularna cytryna, dla porównania, zawiera jedynie ok. 53 mg tej witaminy, zaś natka pietruszki ok. 180 mg. Nawet polska dzika róża, krewna aceroli, zawiera „tylko” 1800 mg witaminy C, nadal więc nie równa się z wiśnią z Barbados. To właśnie ta niezwykła ilość witaminy C sprawia, że na rynku coraz częściej pojawia się acerola w proszku jako naturalny suplement dostarczający witaminy C.

Dla kogo acerola?

Jak w przypadku każdej suplementacji, istotne jest, aby zadbać o jej prawidłowe przeprowadzenie. Jeśli chcemy przyjmować witaminę C w naturalny sposób, powinniśmy wybrać albo sok, albo acerolę w proszku. Istotne jest, aby produkt był ekologiczny, czyli wolny od zanieczyszczeń czy konserwantów. Najlepiej, jeśli produkt jest jak najbardziej zbliżony do naturalnego – wówczas witamina C  przyswaja się w najbardziej korzystny dla organizmu sposób.

Istotne jest też suplementowanie witaminy C w formie aceroli jedynie w stanach dużego zapotrzebowania na nią, czyli przy obniżonej odporności. Nadmierne spożywanie aceroli w proszku może spowodować problemy z nerkami, bo kwas askorbinowy jest usuwany przez organizm z moczem. Jak zawsze warto zachować rozsądek, zwłaszcza w przypadku osób przewlekle chorych, przyjmujących obciążające organizm leki czy u dzieci i kobiet ciężarnych. Zawsze zaś dobrze jest przyjmowanie suplementu skonsultować z lekarzem.

Dodaj komentarz

Top

Acerola – bomba z witaminą C

Czas na przeczytanie: 2 min
0
Inline
Inline