
W dzisiejszych czasach moda na zdrowe odżywianie zatacza coraz szersze kręgi. Świadomość dotycząca wpływu tego, co spożywamy, na kondycję naszej skóry, włosów i ogólnego samopoczucia, rośnie. Niestety istnieje spora liczba osób, dla których zdrowe odżywianie kojarzy się z mdłymi i mało atrakcyjnymi pod względem smaku potrawami. Takie myślenie jest błędne, dietetyczne potrawy wcale nie muszą być nudne! Meksykańska zupa z kurczakiem i kukurydzą to łatwy i szybki sposób na zdrowy, sycący i smaczny obiad.
Zupa meksykańska z kurczakiem i pieczarkami oraz dodatkiem kukurydzy – poziom trudności i ilość porcji
Zupa meksykańska z kurczakiem to danie, z którym poradzi sobie każdy. Przygotowanie potrawy opiera się na pokrojeniu składników i kolejnym dodawaniu ich do naczynia z gotująca się zupą. Poniżej podane składniki ułożone są z myślą o czteroosobowej porcji. Oczywiście w razie potrzeby możemy zmniejszyć lub zwiększyć proporcje składników. Sekret wyjątkowego smaku zupy opiera się na dodatku warzyw konserwowych wraz z zalewą. Całkowity czas przygotowania potrawy? Pokrojenie składników i połączenie ich w całość zajmie nam maksymalnie 20 minut. Gotowanie potrawy do całkowitej miękkości warzyw to zaledwie pół godziny. Całkowity czas, jaki spędzimy w kuchni nad przygotowaniem zupy meksykańskiej to niecała godzina, a efekt…wart poświęcenia.
Meksykańska zupa z kurczakiem – składniki
Zupa opiera się na mięsie i warzywach co sprawia, że jest nie tylko zdrowa i smaczna, ale też niskokaloryczna.
Składniki:
- Pół kilograma zmielonej piersi z kurczaka
- Puszka kukurydzy konserwowej
- Puszka czerwonej fasoli
- Puszka pomidorów konserwowych
- Kilka dużych pieczarek
- Mały słoiczek przecieru pomidorowego
- Jedna duża cebula
- Kilka ogórków konserwowych
- Duża czerwona papryka
- Łyżka oliwy z oliwek
Przyprawy:
- Papryka słodka, mielona
- Bazylia
- Oregano
- Sól
- Papryka ostra/pieprz cayenne (dla wielbicieli ostrych smaków)
Zupa meksykańska z kurczakiem, przygotowanie krok po kroku
Po zgromadzeniu wszystkich potrzebnych składników, gotowanie zupy to już czysta przyjemność. Jak przygotować ta smakowitą potrawę w kilku prostych krokach?
Przygotowanie:
- Mięso mielone usmażyć na patelni wraz z przyprawami (papryka słodka, bazylia, oregano, opcjonalnie chili)
- Mięso przełożyć do garnka
- Cebulę i paprykę pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na patelni i również przełożyć do garnka
- Do mięsa, cebuli i papryki dodać wszystkie warzywa konserwowe wraz z zalewą, posolić do smaku, gotować przez około 15 minut
- Pieczarki obrać i opłukać, podsmażyć do miękkości i dodać do garnka z gotującą się zupą
- Ogórki pokroić, dodać do gotującej się potrawy
- Pod koniec gotowania dodać dużą łyżkę przecieru pomidorowego, dosolić do smaku.
Jeśli zupa jest zbyt rzadka, warto zagęścić ją małą łyżką słodkiej papryki. Brak mąki w składzie sprawia, że potrawa jest zdrowa i mało kaloryczna. Jeśli nie wyobrażamy sobie zupy o wodnistej konsystencji, możemy wypróbować mąkę z tapioki, która doskonale zagęszcza potrawy i jest zdrowszym zamiennikiem mąki pszennej. Zagęszczenie jest jednak sprawą drugorzędną, odrobina mąki nie podniesie znacząco kaloryczności potrawy.
Przepisy kulinarne na pysznego indyka zostały dostarczone przez serwis Wingsofquality.eu.