Znajdujesz się tutaj
Strona główna > Odżywianie > Zupa meksykańska z kurczakiem i kukurydzą – łatwy przepis dla miłośników dietetycznych potraw

Zupa meksykańska z kurczakiem i kukurydzą – łatwy przepis dla miłośników dietetycznych potraw

jedzenie

W dzisiejszych czasach moda na zdrowe odżywianie zatacza coraz szersze kręgi. Świadomość dotycząca wpływu tego, co spożywamy, na kondycję naszej skóry, włosów i ogólnego samopoczucia, rośnie. Niestety istnieje spora liczba osób, dla których zdrowe odżywianie kojarzy się z mdłymi i mało atrakcyjnymi pod względem smaku potrawami. Takie myślenie jest błędne, dietetyczne potrawy wcale nie muszą być nudne! Meksykańska zupa z kurczakiem i kukurydzą to łatwy i szybki sposób na zdrowy, sycący i smaczny obiad.

Zupa meksykańska z kurczakiem i pieczarkami oraz dodatkiem kukurydzy – poziom trudności i ilość porcji

Zupa meksykańska z kurczakiem to danie, z którym poradzi sobie każdy. Przygotowanie potrawy opiera się na pokrojeniu składników i kolejnym dodawaniu ich do naczynia z gotująca się zupą. Poniżej podane składniki ułożone są z myślą o czteroosobowej porcji. Oczywiście w razie potrzeby możemy zmniejszyć lub zwiększyć proporcje składników. Sekret wyjątkowego smaku zupy opiera się na dodatku warzyw konserwowych wraz z zalewą. Całkowity czas przygotowania potrawy? Pokrojenie składników i połączenie ich w całość zajmie nam maksymalnie 20 minut. Gotowanie potrawy do całkowitej miękkości warzyw to zaledwie pół godziny. Całkowity czas, jaki spędzimy w kuchni nad przygotowaniem zupy meksykańskiej to niecała godzina, a efekt…wart poświęcenia.

Meksykańska zupa z kurczakiem – składniki

Zupa opiera się na mięsie i warzywach co sprawia, że jest nie tylko zdrowa i smaczna, ale też niskokaloryczna.

Składniki:

  • Pół kilograma zmielonej piersi z kurczaka
  • Puszka kukurydzy konserwowej
  • Puszka czerwonej fasoli
  • Puszka pomidorów konserwowych
  • Kilka dużych pieczarek
  • Mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • Jedna duża cebula
  • Kilka ogórków konserwowych
  • Duża czerwona papryka
  • Łyżka oliwy z oliwek

Przyprawy:

  • Papryka słodka, mielona
  • Bazylia
  • Oregano
  • Sól
  • Papryka ostra/pieprz cayenne (dla wielbicieli ostrych smaków)

Zupa meksykańska z kurczakiem, przygotowanie krok po kroku

Po zgromadzeniu wszystkich potrzebnych składników, gotowanie zupy to już czysta przyjemność. Jak przygotować ta smakowitą potrawę w kilku prostych krokach?

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone usmażyć na patelni wraz z przyprawami (papryka słodka, bazylia, oregano, opcjonalnie chili)
  2. Mięso przełożyć do garnka
  3. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na patelni i również przełożyć do garnka
  4. Do mięsa, cebuli i papryki dodać wszystkie warzywa konserwowe wraz z zalewą, posolić do smaku, gotować przez około 15 minut
  5. Pieczarki obrać i opłukać, podsmażyć do miękkości i dodać do garnka z gotującą się zupą
  6. Ogórki pokroić, dodać do gotującej się potrawy
  7. Pod koniec gotowania dodać dużą łyżkę przecieru pomidorowego, dosolić do smaku.

Jeśli zupa jest zbyt rzadka, warto zagęścić ją małą łyżką słodkiej papryki. Brak mąki w składzie sprawia, że potrawa jest zdrowa i mało kaloryczna. Jeśli nie wyobrażamy sobie zupy o wodnistej konsystencji, możemy wypróbować mąkę z tapioki, która doskonale zagęszcza potrawy i jest zdrowszym zamiennikiem mąki pszennej. Zagęszczenie jest jednak sprawą drugorzędną, odrobina mąki nie podniesie znacząco kaloryczności potrawy.

Przepisy kulinarne na pysznego indyka zostały dostarczone przez serwis Wingsofquality.eu.

Dodaj komentarz

Top

Zupa meksykańska z kurczakiem i kukurydzą – łatwy przepis dla miłośników dietetycznych potraw

Czas na przeczytanie: 2 min
0
Inline
Inline