
Ciasteczka i ciasta nie muszą być niezdrowe – jeżeli jesteś na diecie odchudzającej lub zależy ci na tym, aby wyeliminować z diety cukier i jeść zdrowiej, wybierz wypieki bez cukru. Wystarczy tylko kilka chwil, aby przygotować coś wyśmienitego i cieszyć się smakiem bez grzechu!
Kokosanki bez cukru
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasteczka, które doskonale nadają się jako zdrowa przekąska. Takie ciastka bez cukru pachną kokosem, w środku są miękkie, a na zewnątrz chrupiące.
Składniki:
- 2 banany
- około 190 g wiórek kokosowych
- opcjonalnie – kropla rumu, ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej
Banany zblendować lub rozbić widelcem na papkę. Dodać wiórki kokosowe i opcjonalnie jeden z dodatków. Wymieszać i zrobić kulki. Ułożyć je na papierze do pieczenia piec w 180 stopniach przez 10 minut.
Ciastka owsiane
To także proste w wykonaniu ciasteczka, które można też dowolnie modyfikować. Do przepisu można dodać również orzechy czy inne bakalie, aby przygotować z nich pyszne kompozycje.
Składniki:
- 2 duże dojrzałe banany
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/5 szklanki sezamu
- 1/5 szklanki wiórków kokosowych
- garść suszonej żurawiny
- szczypta proszku do pieczenia
Sezam podprażyć na patelni przez 2 minuty. Żurawinę posiekać na mniejsze kawałki. W misce rozgnieść banany, wrzucić wszystkie pozostałe składniki i wymieszać ze sobą. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczyć i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-13 minut w 170 stopniach z termoobiegiem.
Zatem jeżeli szukasz czegoś słodkiego, takie proste, ale pyszne ciastka bez cukru mogą spełnić twoje oczekiwania w pełni – ich wykonanie nie powinno sprawić ci żadnych trudności, ponadto są one bardzo szybkie w przygotowaniu.
Gdy jednak nie masz zbyt dużo czasu na pieczenie, ale lubisz zdrowe słodkości, zajrzyj do sklepu internetowego Guiltfree.pl, który oferuje szeroką gamę wysokiej jakości produktów dietetycznych dla osób na dietach i nie tylko. W Guiltfree.pl możesz zakupić między innymi pyszne ciasteczka i czekolady bez cukru, żelki czy produkty zastępujące cukier, które mogą być użyte także w pieczeniu zdrowych słodyczy.