Znajdujesz się tutaj
Strona główna > Choroby > Układ odpornościowy – doceniamy jego moc sprawczą

Układ odpornościowy – doceniamy jego moc sprawczą

zdrowie

Zazwyczaj na każdy z naszych narządów czy też układów spoglądamy oddzielnie. Gdy chcemy zadbać o funkcjonowanie układu trawiennego, zmieniamy dietę. Jeśli pojawiają się problemy z cerą, szukamy naturalnych kosmetyków i tak dalej. Zapominamy jednak, że nad każdym elementem naszego organizmu – pośrednio, ale i bezpośrednio – czuwa układ odpornościowy. Dlaczego akurat on? Bo gdy jego kondycja zaczyna spadać, to łatwo o infekcje, a te z kolei niekorzystnie wpływają na wszystkie komórki organizmu. Jak zatem zadbać o odporność?

Pij soki na zdrowie!

Sport, hartowanie organizmu, eliminowanie używek czy też racjonalny jadłospis na co dzień, to wciąż nie wszystko, co możemy i co powinniśmy zrobić dla naszego organizmu. Jeśli już jednak skupiamy się na codziennej diecie, pod uwagę weźmy, czego w niej brak, a czego jest w nadmiarze. Wiemy, że należy rezygnować, a przynajmniej maksymalnie ograniczać używki. Wiemy również, że o kondycję układu odpornościowego jesteśmy w stanie zadbać, zapewniając odpowiednią podaż witamin, minerałów, antyoksydantów i wielu innych cennych składników. Tych ostatnich dostarczą nam zarówno warzywa i owoce. By jednak urozmaicić jadłospis o różnorodne produkty z tej grupy, postawmy na soki.

Sok z wyciskarki zamiast napoju z sokowirówki

Tradycyjna sokowirówka pozwala w krótkim czasie uzyskać sok, z wielu warzyw czy owoców. Niestety jej mechanizm pracy powoduje, że ten ulubiony sok, nie wnosi nic do naszego organizmu, a układ odpornościowy dalej zmaga się z niedoborami, sprzyjającymi większej podatności na infekcje.

Inwestycją w zdrowie, kondycję układu odpornościowego, a do tego uzupełnianie niedoborów, stanowi sok, ale przyrządzony z pomocą wyciskarki. Tylko takie urządzenie gwarantuje zachowanie życiodajnych enzymów, jakie znajdujemy w warzywach i owocach. Wyciskarki to także inne korzyści, o których więcej można znaleźć np. na stronie https://WyciskarkiSokow.pl

Dlaczego sok, a nie surowiec w jego pierwotnej formie? Przede wszystkim nie jesteśmy w stanie zjeść takiej ilości warzyw czy owoców – nawet tych ulubionych, jaką mamy szansę zmieścić już w jednej szklance soku. Ponadto wiele produktów ze względu na smak czy zapach, jako surowe stają się zwyczajnie niesmaczne. Z kolei kompozycje soków są w stanie zupełnie zmienić te walory, dzięki czemu urozmaicamy swoją codzienną dietę.

Kompozycje dla układu odpornościowego

Jeśli zależy nam na tym, by w dużej mierze poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego, podstawę naszych soków niech stanowią jabłka, gruszki, marchewki, pomarańcze, cytryny, buraki, seler, jarmuż, szpinak czy też dynia. Ich połączenie gwarantuje dostarczenie do organizmu między innymi sporej ilości witaminy C, tak ważnej dla wspomagania odporności. Do tego witamin A i E, kwasu foliowego oraz magnezu. A to dopiero początek długiej listy substancji odżywczych, za których podaż układ odpornościowy odwdzięczy nam się szybciej niż myślimy!

Dodaj komentarz

Top

Układ odpornościowy – doceniamy jego moc sprawczą

Czas na przeczytanie: 2 min
0
Inline
Inline