
Musli to dobry wybór na śniadanie dla osób aktywnych, ponieważ w większości składa się z węglowodanów złożonych, które stopniowo uwalniają energię.
Jak wybrać odpowiednie płatki?
Podczas zakupów warto czytać etykiety i eliminować te produkty, które zawierają szkodliwe składniki. Do takich można zaliczyć:
– cukier,
– syrop glukozowo-fruktozowy,
– konserwanty,
– sztuczne barwniki,
– sztuczne aromaty.
Płatki musli składają się głównie z nieprzetworzonych zbóż. Surowe ziarna poddaje się jedynie procesowi prasowania, dzięki temu zachowują wszystkie swoje składniki odżywcze oraz błonnik pokarmowy, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania jelit. Dodatkową zaletą błonnika jest również to, że pęcznieje w żołądku i daje uczucie pełności przez dłuższy czas.
Dobrej jakości płatki śniadaniowe zawierają mieszankę zbóż takich jak owies, żyto, pszenica oraz zdrowych dodatków jak orzechy i suszone owoce. Warto unikać gotowych mieszanek musli, które zawierają kandyzowane owoce, dodatki czekolady i innych słodzone rzeczy, które szkodzą.
Najlepszym sposobem, by uzyskać zdrowe musli jest zrobienie go sobie samu. Jest to bardzo prosta i nie wymagająca specjalnego talentu kucharskiego rzecz. Wystarczy, że do słoika wsypiesz płatki owsiane (będzie to baza musli), dodasz do nich swoje ulubione suszone owoce, orzechy i inne zboża, zakręcisz słoik, kilka razy nim potrząśniesz i voila!
Musli zazwyczaj spożywa się ze swoim ulubionym mlekiem (może być nawet roślinne), ale sprawdzą się również jako dodatek do jogurtu.
Jakie korzyści można mieć ze spożywania płatków musli na śniadanie
- Pierwszą zaletą jest szybkość przygotowania posiłku – wystarczy zalać mlekiem i jogurtem i gotowe.
- Drugą zaletą jest to, że na długo zaspokaja uczucie głodu, zapewniając jednocześnie odpowiedni zastrzyk długo uwalnianej energii.
- Trzecią zaletą jest to, że dobrze skomponowane musli dostarcza witamin z grupy B, tłuszczów nienasyconych (jeżeli w musli znajdą się orzechy), żelaza, błonnika pokarmowego oraz minerałów.
- Czwartą zaletą jest brak skoków poziomu cukru i insuliny we krwi, ponieważ węglowodany złożone zapewniają stopniowe uwalnianie energii, odwrotnie niż w przypadku węglowodanów prostych takich jak cukier.
Urozmaicanie śniadania w przypadku płatków jest proste – wystarczy, że codziennie dodasz inny świeży owoc i za każdym razem możesz mieć inne śniadanie, które zapewni odpowiedni wyrzut energii aż do drugiego śniadania. Ta forma śniadania jest polecana przez uznanych dietetyków oraz sportowców na całym Świecie.