
Węglan wapnia (Calcium carbonicum) jest solą kwasu węglowego i wapnia. Dostępny w formie leków i suplementów diety stanowi cenne źródło wapnia, który jest jednym z najważniejszych składników mineralnych dla organizmu, gdyż odgrywa ważną rolę we współtworzeniu kości. Występuje on w wielu produktach farmakologicznych, między innymi w leku Calperos.
Działanie wapnia
Wapń jest jednym z najważniejszych składników mineralnych w organizmie człowieka. Wpływa on na działanie wielu enzymów oraz jest przekaźnikiem informacji wewnątrzkomórkowej. Co więcej, odgrywa ogromną rolę w kurczliwości mięśni i krzepnięciu krwi. Wpływa na prawidłowe działanie układu naczyniowego i pracy serca. A także sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi.
Dodatkowo redukuje przepuszczalność ścian naczyń krwionośnych dzięki czemu wykazuje działanie przeciwobrzękowe, przeciwalergiczne, przeciwwysiękowe i przeciwzapalne.
Prawidłowa zawartość wapnia w organizmie
Całkowita zawartość wapnia w organizmie zdrowego dorosłego człowieka wynosi ok. 1200g, natomiast jego minimalne zapotrzebowanie utrzymuje się na poziomie ok. 800-1000mg/d. U osób młodych, do 24 roku życia, zalecane jest przyjmowanie co najmniej 1200 mg/d.
Po wchłonięciu, wapń przenika częściowo do płynu zewnątrz- i wewnątrzkomórkowego. Jednakże większa jego część jest kierowana do tkanki kostnej. Prawidłowe stężenie wapnia we krwi wynosi 2,15–2,6 mmol/l. Jego nadmiar wydalany jest w moczu, kale i pocie. Do prawidłowego wchłaniania wapnia przez organizm niezbędna jest także właściwa ilość witaminy D, a odpowiedni stosunek wapnia do fosforu w diecie pozwala na utrzymanie prawidłowej gospodarki wapniowej organizmu.
Gdzie występuje wapń?
Najwięcej wapnia organizm pozyskuje z pożywienia. Najlepiej przyswajalny wapń można znaleźć w mleku i przetworach mlecznych, ponieważ zawierają one laktozę, która ułatwia wchłanianie wapnia. Co więcej, mają one odpowiedni stosunek wapnia do fosforu (1:1). Dobrym źródłem wapnia są także wędzone ryby oraz konserwy rybne. Niektóre produkty roślinne takie jak natka pietruszki, szpinak czy orzechy również mogą dostarczać węglan wapnia, jednak nie jest on tak łatwo przyswajalny, jak w przypadku mleka i jego przetworów.
Wskazania do stosowania węglanu wapnia
Przyjmowanie wapnia jest wskazane przede wszystkim w stanach jego zwiększonego zapotrzebowania. Może to być na przykład czas intensywnego wzrostu dzieci i młodzieży. Jego stosowanie zaleca się również w okresie ciąży i laktacji. Jeśli nie dostarczamy naszemu organizmowi wystarczającej ilości wapnia wraz z dietą, warto rozważyć jego suplementację. Lek Calperos dostępny jest w dwóch wersjach zawierających 500mg lub 1000mg węglanu wapnia, co pozwala na wybranie odpowiedniej dla siebie dawki – sprawdź też na: https://calperos.pl/calperos-lek-otc
Węglan wapnia może również stanowić środek profilaktyczny i leczniczy dla osób dotkniętych osteoporozą. Zaleca się także jego stosowanie po długim unieruchomieniu i w okresie rehabilitacji po przebytych złamaniach. Co więcej, wapń wspomaga nawet leczenie przeziębień oraz alergii.