
Flora bakteryjna jelit składa się z bakterii i grzybów tworzących w układzie pokarmowym skuteczną strefę ochronną. Odgrywa ważną rolę we wzmacnianiu odporności organizmu i zapobiega chorobom zapalnym. Reguluje trawienie, a co za tym idzie – wpływa korzystnie na wchłanianie składników odżywczych. Florze bakteryjnej szkodzi stosowanie antybiotyków, środków antykoncepcyjnych, stres i niewłaściwa dieta. Osłabienie sprzyja namnażaniu się chorobotwórczych bakterii jelitowych. Pojawiają się też problemy trawienne i wzrasta podatność na infekcje. Dla zachowania dobrego zdrowia warto zadbać o kondycję flory bakteryjnej stosując kilka prostych, naturalnych rozwiązań.
Probiotyki
Probiotyk zawiera wyselekcjonowane kultury bakterii, najczęściej Lactobacillus acidophilus i Bifidobakterium lactis, które przywracają równowagę flory jelitowej. Przyczepiając się do śluzówki obniżają ryzyko pojawiania się na niej bakterii chorobotwórczych. Co więcej wytwarzają kwas mlekowy, nadtlenek wodoru i bakteriocyny, przez co zwalczają inne szkodliwe mikroorganizmy. Starannie wybrane szczepy bakterii są składnikiem tabletek dostępnych do nabycia we wszystkich aptekach. Należy przechowywać je w lodówce, alby nie straciły cennych właściwości. Dietetycy rekomendują też spożywanie probiotycznych jogurtów, takich jak Jogurt L+. Dodanie go do codziennego jadłospisu wspomaga trawienie, a także poprawia perystaltykę jelit i wchłanianie substancji odżywczych.
Prebiotyki
Prebiotyk to składnik pożywienia nieulegający procesom trawienia. Pobudza rozwój i aktywność pożytecznych bakterii kolonizujących jelito grube. Do naturalnych prebiotyków należą oligosacharydy, polisacharydy i skrobia. Takie substancje występują między innymi w bananach, cebuli, czosnku, porach, szparagach, pszenicy i cykorii. Warto uwzględnić prebiotyczne produkty w swojej diecie, by wpierać rozrost i odbudowę flory bakteryjnej jelit.
Żywność fermentowana
Korzystny wpływ na stan mikroflory jelitowej mają fermentowane przetwory mleczne – jogurty, kefiry i twarogi. Zaleca się też spożywanie produktów bogatych w bakterie kwasu mlekowego, czyli kiszonych ogórków, buraków i kapusty.
Oczyszczenie jadłospisu
Walcząc o florę bakteryjną jelit trzeba zrezygnować z cukru, słodyczy, wysoko przetworzonych zbóż i nabiału oraz oleju słonecznikowego. Stanowią one pożywkę dla szkodliwych mikroorganizmów i utrudniają rozrost tych dobroczynnych.
Fermentujący błonnik
Błonnik rozpuszczalny w jelicie to znakomity pokarm dla pożytecznych kultur bakterii. Stymuluje on ich namnażanie i rozwój. Znajdziemy jego dużą ilość w awokado, bananach, suchych nasionach roślin strączkowych, batatach i brukselkach.
Żelatyna
Wysokojakościowa żelatyna wpływa korzystnie na stan błony śluzowej układu pokarmowego. Wiąże wodę, dzięki czemu ułatwia grudkom trawionego pożywienia sprawne przemieszczanie się po zakamarkach jelit. Żelatynę roślinną (agar) można z powodzeniem stosować jako dodatek do zup i sosów. Domowy rosół dostarczy z kolei naszemu organizmowi żelatyny o zwierzęcym pochodzeniu.
Redukcja poziomu stresu
Jelita są bardzo wrażliwe na stres, dlatego że ich nerwy szczególnie mocno reagują na sygnały wysyłane przez mózg. Zmiany jelitowe wywołane przez stres to zwiększona przepuszczalność błon śluzowych i nadmierne wytwarzanie się soku żołądkowego. Napięcie nerwowe prowadzi niekiedy do przerostu szkodliwych mikroorganizmów. Dobrze więc poświęcać odpowiednią ilość czasu na relaks i zdrowy sen.
Nieregularność w spożywaniu posiłków, stresujący tryb życia i ekspozycja na toksyny środowiskowe utrudniają regenerację flory bakteryjnej jelit. Powstają w niej wówczas niewielkie luki, przez które chorobotwórcze białka i inne szkodliwe składniki swobodnie przenikają do organizmu powodując rozmaite dolegliwości. Warto zawalczyć o dobrą kondycję mikroflory jelitowej i rozrost kolonii dobroczynnych bakterii. Wspieramy wówczas naszą odporność i chronimy się przed groźnymi infekcjami.