Znajdujesz się tutaj
Strona główna > Odżywianie > Dlaczego warto jeść mięso kurczaka?

Dlaczego warto jeść mięso kurczaka?

drób

Mięso kurczaka to idealna alternatywa dla wieprzowiny czy wołowiny, szczególnie dla osób na diecie, dzieci, seniorów czy też chorych. W kurczaku znajdziemy szereg substancji odżywczych, pełnowartościowe, łatwo przyswajalne białko oraz witaminy i minerały. Co warto wiedzieć o mięsie z kurczaka i dlaczego warto uwzględnić je w codziennym menu?

Zdrowie na talerzu

Mięso kurczaka to przede wszystkim wartości odżywcze oraz zbawienny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Kurczak jest lekkostrawny i nie zawiera tłuszczu, dzięki czemu może być spożywany nie tylko przez osoby dbające o linię, ale także z problemami z cholesterolem lub układem krążenia. W mięsie z kurczaka ponadto znajdziemy szereg cennych witamin z grupy B: B3 i B6. Mają one wpływ na funkcjonowanie organizmu oraz regulują wiele procesów. Witamina B3 odpowiada m.in. za metabolizm węglowodanów, białek i tłuszczów oraz bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Dzięki niej prawidłowo działa układ nerwowy oraz poprawia się kondycja włosów i skóry. Natomiast witamina B6 wpływa na ciśnienie krwi, pracę serca, skurcze mięśni, zwiększa odporność organizmu oraz poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i łagodzi napięcie przedmiesiączkowe. Mięso kurczaka to także źródło składników mineralnych, głównie cynku, selenu, magnezu oraz fosforu. Cynk to sprzymierzeniec w gojeniu ran czy wydzielaniu insuliny, a selen wspomaga właściwe działanie tarczycy i pomaga w walce z przemęczeniem.

Różnorodny smak

Kurczaka cenimy nie tylko za właściwości odżywcze, ale także niepowtarzalny smak. Niewątpliwą zaletą mięsa kurczaka jest szeroki wybór poszczególnych części, dzięki czemu uzyskamy nie tylko inny smak, ale także możemy eksperymentować z przepisami kulinarnymi. Najpopularniejsze części kurczaka to pierś, udka, skrzydełka, ale także podroby: wątróbka i żołądki. Więcej informacji znajdziemy tutaj:https://www.makro.pl/swiat-produktow/mieso-w-makro/mieso-drobiowe. Każdy z elementów charakteryzuje się delikatnym smakiem oraz kruchym, miękkim mięsem. Na podudziu ugotujemy pyszną zupę lub sos, z piersi zrobimy kotlety i sałatki, a skrzydełka grillujemy. Ogromne możliwości, jakie daje nam mięso kurczaka sprawia, że bez wątpliwości sięgamy po nie oraz przyrządzamy dla siebie i rodziny. Warto pamiętać, że najzdrowsza wersja to ta gotowana parze, w wodzie, pieczona lub grillowana – dzięki temu mięso nie nasiąka dodatkowym tłuszczem. Zdecydowanie unikajmy głębokiego smażenia, które zabija wartościowe składniki. Ponadto zawsze zdejmujemy się skórę z kurczaka, gdyż właśnie w niej kumuluje się cały tłuszcz, który sprawia, że zdrowe mięso staje się bardziej kaloryczne.

Mięso kurczaka po przygotowaniu możemy jeść na gorąco lub na zimno – na kanapce lub w sałatce. Ogromną zaletą jest bardzo szybki czas przygotowania, dzięki czemu przyrządzimy pożywny oraz pyszny obiad lub przekąski nawet jeśli zaskoczą nas niespodziewani goście. Dlatego zawsze warto mieć pod ręką udka lub filety z piersi kurczaka.

Dodaj komentarz

Top

Dlaczego warto jeść mięso kurczaka?

Czas na przeczytanie: 2 min
0
Inline
Inline