Znajdujesz się tutaj
Strona główna > Ciekawostki > Żywność w puszkach niszczy nasz mózg

Żywność w puszkach niszczy nasz mózg

niebezpieczne puszki aluminiowe

Do takiego wniosku doszli uczeni z Keele University w Wielkiej Brytani. Profesor Christopher Exley uważa, że aluminium, z którego zrobione są m. in. folia spożywcza, naczynia, wieczka jogurtów oraz puszki są niezwykle niebezpieczne dla naszego zdrowia. Alarmuje on, że zbyt duża ilość tego pierwiastka w naszym organizmie może spowodować m. in. uszkodzenia mózgu, które prowadzić mogą do choroby Alzheimera. Aluminium jest neurotoksyną, czyli substancją działającą na układ nerwowy. Badania dowodzą, że przeciętny Europejczyk wchłania nawet do 1,5 mikrograma aluminium tygodniowo, podczas gdy dopuszczalna norma to 1 mikrogram.

Bardzo podobne wnioski wysnuli francuscy naukowcy, którzy uważają, że picie napojów z aluminiowych puszek szkodzi zdrowiu. Aluminium jest jednym z najczęściej występujących metali na Ziemi. Nie spełnia jednak żadnej roli w naszym organizmie, wręcz przeciwnie – tylko szkodzi.

Najgorszym wyborem są puszki z żywnością o odczynie kwaśnym. To sprzyja bowiem przenikaniu aluminium do jedzenia. Złym pomysłem jest również podgrzewanie potraw na tackach lub w folii z aluminium. Wszelkie pieczenie w folii oraz grillowanie na tackach również sprzyja nasycaniu pokarmu aluminium.

 Jak ochronić się przed niebezpiecznym aluminium?

Po pierwsze zamieńmy wszelką żywność w puszkach na tę w słoikach czy butelkach. Lepiej stawiać na własne przetwory, gdyż jak wiadomo wszelka wysoko przetworzona żywność nie jest zdrowa dla człowieka. Kolejnym krokiem może być zamienienie folii do pieczenia na papier lub w ogóle zrezygnowanie z tego typu „udogodnień”. Warto również zainwestować w filtr do wody, by uzdatnić ją od metali ciężkich.

Żeby zneutralizować aluminium w organizmie, warto zadbać o lekko zasadowy odczyn pokarmów jakie spożywamy. W alkalicznym środowisku aluminium słabiej oddziałuje na układ nerwowy. Warto spożywać surowe warzywa jak np. brokuły, pietruszkę czy seler. W oczyszczaniu z toksyn pomocny będzie również czosnek oraz kolendra. Szczególnie polecana jest chlorella, która zawiera glutation, składnik detoksykacyjny. Nie zapominajmy również o witaminie C oraz selenie, które usuwają z organizmu metale ciężkie.

Nie od dziś wiadomo, że sport to zdrowie. Nie inaczej jest w przypadku detoksykacji organizmu! Szczególnie polecane są tutaj ćwiczenia kardio. Po treningu nie zapominajmy o prysznicu, który zmyje z nas pot wraz z toksynami.

W obecnych czasach ciężko znaleźć jest produkty spożywcze, które wolne są od aluminium. Ma to związek z produkcją opakowań, w których coraz częściej występuje właśnie ten metal. Z uwagi na fakt, że pierwiastek ten nie jest potrzebny w funkcjonowaniu naszego organizmu warto poszukiwać alternatywy dla opakowań z aluminium.

2 thoughts on “Żywność w puszkach niszczy nasz mózg

  1. Dobrze że takie tematy są poruszane bo to skutecznie uświadamia, że należy zwracać szczególną uwagę na to co jemy. Niestety firmy niejednokrotnie stawiają osiągane przez siebie zyski ponad jakość oferowanych przez siebie produktów.

Dodaj komentarz

Top

Żywność w puszkach niszczy nasz mózg

Czas na przeczytanie: 2 min
2
Inline
Inline