Znajdujesz się tutaj
Strona główna > Ciekawostki > Wyjątkowe spojrzenie na tradycje przez polskie restauracje

Wyjątkowe spojrzenie na tradycje przez polskie restauracje

stolik

Gdyby zapytać, z czym kojarzy się kuchnia polska to zdecydowana większość odpowiedziałaby kotlet schabowy! Albo pierogi! Dania, które goszczą na naszym stole bardzo często.

Tradycyjny schabowy z ziemniaczkami i kapustą to niedzielny obiad dla wielu Polaków. Nasza kuchnia narodowa to jednak coś więcej niż wszystkim znany klasyczny obiad. Pierogi, również to czysty festiwal smaków, a nie tylko klasyczna wersja zwana ruską.

Wykwintne smaki i tradycyjne przepisy w nowej odsłonie. Kuchnia polska w modzie!

Restauracje oferujące kuchnię polską prześcigają się w stworzeniu niepowtarzalnych dań podkreślających tradycyjne smaki. Pierwszą rzeczą, jaką zauważają w naszych kulinarnych zwyczajach obcokrajowcy to duża ilość ziemniaków i kapusty. Duża ilość dań w swoim składzie zawiera właśnie te składniki. Czy oznacza to, że wieje w niej nuda? Nic z tego! Słynne gołąbki, kapusta zasmażana, placki ziemniaczane, knedle, kopytka, kwaśnica, kapuśniak i wiele wiele innych potraw obecnie nie jedna restauracja oferuje jako wykwintne dania. Podane w ciekawy sposób w niczym nie przypominają czasami dań serwowanych przez nasze babcie. Po pierwszym kęsie jednak wiemy, że są to nadal nasze ulubione potrawy.

W naszej tradycyjnej kuchni przeplata się wiele tradycji zarówno niemieckich, żydowskich, rosyjskich i innych. Związane jest to z historią kraju i różnorodnością narodowości, jakie na niej zamieszkiwały. Dodatkowo wpływ na jej kształtowanie miała dostępność poszczególnych surowców, warzyw czy składników. Tym sposobem popularny oscypek króluje na Podhalu, a zupy rybne na Pomorzu.

Ważne miejsce na naszych stołach zajmują zupy! Żur, wywodzący się z chłopskiego jadła, chłodnik litewski pochodzący z Kresów Wschodnich, zupa grzybowa i zupa szczawiowa, podstawa niedzielnego obiadu, czyli rosół oraz wiele innych to podstawy obiadów serwowanych w polskich domach. Przepisów jest wiele, a rodzajów zup w każdym regionie co niemiara. Rozgrzewające, chłodzące, sycące, lekkie — każdy znajdzie coś dla siebie. Podczas Bożego Narodzenia kochany przez wielu barszcz czerwony, a w czasie wiosennej Wielkanocy żurek czy barszcz biały. Zupy uwielbiamy i dbamy o to, żeby zawsze znalazły się w naszych jadłospisach. Piękna i przede wszystkim pyszna tradycja kuchni polskiej to wielość smaków oraz dań. Coraz większa ilość powstających restauracji, które się w niej specjalizują potwierdza tylko jak bardzo kochamy swoją tradycję na talerzu.

Dodaj komentarz

Anti-spam: complete the task


Top

Wyjątkowe spojrzenie na tradycje przez polskie restauracje

Czas na przeczytanie: 2 min
0
Inline
Inline