Znajdujesz się tutaj
Strona główna > Odżywianie > Włoskie pizzerie – Warszawa je kocha!

Włoskie pizzerie – Warszawa je kocha!

pizza

Restauracje, w których serwowana jest pizza, nie należą bynajmniej do rzadkości. Wszędzie, w całej Polsce, natkniemy się na różnorodne lokale oraz punkty gastronomiczne, których oferta zawiera od kilku do kilkunastu (a nawet kilkudziesięciu!) rodzajów przepysznej pizzy. Jednak nawet w tym przypadku wielkość ma znaczenie – im większe miasto, tym większy wybór pizzerii. Warszawa jest tego najlepszym przykładem.

Głód najlepszym kompasem

Pałac Kultury i Nauki, Park Łazienkowski, starówka, stadion piłkarski… Niezależnie od tego, gdzie skierujemy swoje kroki podczas zwiedzania stolicy naszej ojczyzny, wszędzie może dopaść nas głód. Co wtedy robimy? Na ogół szukamy w pobliżu restauracji, której kuchnia najbardziej nam odpowiada. Według badań statystycznych, w takich sytuacjach mieszkańcy Warszawy najchętniej wybierają wtedy kuchnię włoską, najczęściej zaś – pizzę. Dlaczego? Skąd u naszych rodaków wzięła się tak wielka sympatia dla pizzerii? Warszawiacy nie są tu wcale wyjątkiem – badania przeprowadzone zostały bowiem w wielu miastach w Polsce.

Pizza albo psikus!

Dlaczego mając do wyboru restauracje, w których podaje się dania z niemal każdego zakątka świata, Polacy najczęściej wybierają pizzerie w Warszawie? To idealne miejsce do obserwacji oraz wysnucia wniosków na ich podstawie – jest to bowiem miasto, przez którego ulice codziennie przewija się tysiące przechodniów, prowadzonych na ogół przez jedną i tą samą nawigację – głód. Czy wybór pizzy na obiad lub kolację podyktowany jest wyłącznie faktem, iż restauracje włoskie są bardzo częstym zjawiskiem? Niekoniecznie. Być może brak konieczności pokonania zbyt dużej ilości kilometrów do następnego punktu gastronomicznego jest jednym z powodów, lecz innym – znacznie ważniejszym – jest rys historyczny. Pizza w Polsce zjawiła się bowiem jako jeden z pierwszych dań typu fast food! Z wielu sondaży wynika, iż Polak lubi dokładnie wiedzieć, czego może się spodziewać po daniu, które zamawia w restauracji. Nie lubimy zamawiać w ciemno – zarówno z powodu obaw przed publicznym ośmieszeniem, jak również z chęci szybkiego zaspokojenia głodu tym, co znane i sprawdzone.

Zaufanie do pizzy

Co jeszcze bardziej zwiększa zaufanie konsumenta? Oczywiście fakt, iż może przyjrzeć się procesowi przygotowywania posiłku. Z tego powodu coraz większą popularność zyskują w szczególności te pizzerie, które dysponują tzw. „Pizza Theatre”, czyli możliwością wglądu do tego, co się dzieje po drugiej stronie lady. Podziwianie pracy pizzera jest nie tylko świetną zabawą, posiada bowiem również pierwiastek edukacyjny – jeśli chcesz przygotować idealną domową pizzę, możesz przy okazji podejrzeć kilka ciekawych tricków. Co jeszcze wpływa na nasz poziom zaufania? M.in. to, że dokładnie widzimy składniki pizzy i możemy skontrolować ich ilość oraz z powodzeniem wymieniać je na inne – np. poszukując zdrowych zamienników, możemy śmiało poprosić, aby pizzer zastąpił tłusty boczek chudą szynką a żółty ser – serem mozzarella.

Dodaj komentarz

Anti-spam: complete the task


Top

Włoskie pizzerie – Warszawa je kocha!

Czas na przeczytanie: 2 min
0
Inline
Inline