Znajdujesz się tutaj
Strona główna > Odżywianie > Jak stosować olej kokosowy w kuchni?

Jak stosować olej kokosowy w kuchni?

olej kokosowy

Pozyskiwany z miąższu orzechów palmy kokosowej olej kokosowy to naturalny produkt, który wykazuje szereg cennych właściwości. Jego zastosowanie rozciąga się na wiele dziedzin życia, bowiem wykorzystuje się go z powodzeniem tak w kuchni, jak i w kosmetyce. W obydwu tych sferach wspiera nasze zdrowie.

Zastosowania spożywcze oleju kokosowego

Ten typ oleju posiada ciekawą właściwość – zmienia swoją konsystencję pod wpływem temperatury. Przy 25C i mniej ma zwartą i stałą postać, natomiast powyżej tej temperatury… upłynnia się.

W sklepie kupić możemy dwa typu oleju z miąższu kokosa, ze względu na proces jego tłoczenia: olej rafinowany i nierafinowany (tłoczony na zimno). Pierwszy z nich świetnie nadaje się do smażenia, a m.in. dzięki temu, że jest bezwonny, nie powoduje zmiany smaku przyrządzanych na nim potraw. Natomiast olej kokosowy nierafinowany naturalnie pachnie kokosem i potrafi „przenieść” odrobinę swojego aromatu na potrawy.

Co bardzo ważne, oleju kokosowego z powodzeniem można używać do smażenia, ponieważ pod wpływem wysokich temperatur nie wydziela szkodliwych związków chemicznych, co powoduje, że zyskuje przewagę nad innymi olejami wykorzystywanymi w kuchni.

Olej z kokosa może być też zdrowszą alternatywą dla masła lub margaryny, służąc do smarowania pieczywa. Ponadto sprawdzi się przy wypiekach, nie tylko jako składnik ciast czy ciasteczek, ale również jako warstwa natłuszczająca blachę do pieczenia.

Poza spożywaniem oleju, można go wykorzystać jako środka do natłuszczania żeliwnych garnków i patelni oraz do natłuszczania drewnianej deski do krojenia, co ma przedłużyć jej trwałość.

Jaka kuchnia?

Olej tłoczony z miąższu kokosa będzie pasował szczególnie do dań kuchni azjatyckiej, aczkolwiek warto poeksperymentować i używać go do pieczenia i smażenia potraw również z innych kręgów kulinarnych. Z uwagi na to, że jest naturalnym olejem roślinnym, zajmuje ważne miejsce w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.

Olej kokosowy warto również włączyć do diety dla diabetyków, ponieważ produkt ten wspiera regulację poziomu cukru we krwi. Powinny się nim zainteresować osoby walczące z nadprogramowymi kilogramami, m.in. z uwagi na to, że przyspiesza metabolizm, jest niskokaloryczny i łatwostrawny, pomaga oczyścić organizm z toksyn oraz łatwo można się nim nasycić, przez co zmniejsza apetyt.

Po olej ten coraz chętniej sięgają również świadomi sportowcy, którzy swoje treningi łączą z odpowiednią dietą. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym stanowią paliwo dla organizmu, które daje się przemienić w energię.

Jak widać, olej kokosowy to niezwykle uniwersalny specyfik, którego właściwości warto wykorzystać w kuchni i nie tylko!

Dodaj komentarz

Anti-spam: complete the task


Top

Jak stosować olej kokosowy w kuchni?

Czas na przeczytanie: 2 min
0
Inline
Inline