Znajdujesz się tutaj
Strona główna > Odżywianie > Wszystko co powinieneś wiedzieć o tymianku

Wszystko co powinieneś wiedzieć o tymianku

alergia

Tymianek to znana i lubiana roślina na całym świecie. Pochodzi z regionu Morza Śródziemnego. Zyskała uznanie w wielu kuchniach świata, nie tylko ze względu na wyjątkowy aromat, ale także dzięki swoim właściwościom leczniczym. Co warto wiedzieć o tymianku i jak go wykorzystać w kuchni podczas przygotowywania domowych potraw? O tym przeczytasz w poniższym wpisie.

Kilka słów o tymianku…

Tymianek to macierzanka tymianek, czyli wieloletnia krzewinka, która należy do rodziny wargowych. Wysokość rośliny może sięgnąć nawet 30 centymetrów. Liście i kwiaty, zebrane z wysokości 6-8 centymetrów nad ziemią, najlepiej nadają się do spożycia. Maksymalnie trzy razy w sezonie możemy ścinać gałązki tymianku. Jednak uprawa rośliny w warunkach domowych nie należy do łatwych. Zimą roślina powinna być przestawiona w chłodniejsze miejsce oraz rzadziej podlewana niż w sezonie letnim.

Właściwości tymianku

Tymianek posiada wiele właściwości, które zostały docenione już w czasach starożytnych. Wówczas używano go jako środka bakteriobójczego lub wykorzystywano do kremacji zwłok. Współcześnie, wyciąg z tymianku ma działanie wykrztuśne. Lekarze i farmaceuci polecają stosowanie herbatek ziołowych z wyciągiem z tymianku lub tabletek przy zmaganiu się z męczącym, mokrym kaszlem. Bakteriobójcze działanie odkryte w starożytności, stosuje się także w dzisiejszych czasach. Tymianek dodawana jest do pas do zębów, właśnie ze względu na grzybobójcze i bakteriobójcze właściwości.

Dodatkowo, warto wiedzieć, że tymianek skutecznie poprawia pracę układu pokarmowego, łagodzi bóle reumatyczne, łagodzi wzdęcia oraz pobudza trawienie. Jest źródłem wielu witamin, kwasu foliowego, beta karotenu oraz minerałów. Jednak należy pamiętać, że wyciąg z tymianku można łatwo przedawkować, co może doprowadzić do niepożądanych objawów, jak bóle głowy, nudności czy problemy z oddychaniem.

Jak stosować tymianek w kuchni?

Tymianek ma ostry, charakterystyczny i przyjemny aromat. Dzięki niemu potrawy nabierają wyrazistego smaku, zapewniając jednocześnie odświeżający oddech. Tymianek można stosować zarówno w postaci świeżych liści, jak i w formie suszonej. Jedną z właściwości leczniczych tymianku jest wspomaganie trawienia, dlatego bardzo dobrze będzie komponował się z tłustymi i ciężkostrawnymi potrawami. Warto dodać go do smażonego mięsa, bekonu, dań z kiełbasą czy roślinami strączkowymi, np. fasolki po bretońsku czy grochówki. Można go także używać do owoców morza oraz ryb. Będzie bardzo dobrym dodatkiem do potraw z drobiu, cielęciny czy jagnięciny. Idealnie będzie pasował także jako dodatek do masła, chleba oraz domowego sera.

Dodaj komentarz

Anti-spam: complete the task


Top

Wszystko co powinieneś wiedzieć o tymianku

Czas na przeczytanie: 2 min
0
Inline
Inline