Znajdujesz się tutaj
Strona główna > Odżywianie > Nóż do mięsa – jaki powinien być?

Nóż do mięsa – jaki powinien być?

nożyce

Solidny, ostry, dobrze trzymający się w dłoni. To tylko część cech, jakimi winien charakteryzować się naprawdę dobry nóż do mięsa. Jest to kuchenne narzędzie, które trzeba dobrać do rodzaju mięsa, jak i czynności, jaką będziemy wykonywać. Czym innym jest bowiem filetowanie, a czym innym krojenie. Za komfort odpowiadać będzie wybrana konstrukcja, a także materiały służące do wykonania wybranych noży.

Dobry nóż to znaczy jaki?

Przede wszystkim ostry. Nawet twardy, duży kawałek mięsa nie oprze się dobremu ostrzu. Produkt wysokiej jakości zapewni czystą przyjemność krojenia. Bez zbędnego wysiłku. Ostrość decyduje także o tym czy nie poszarpiemy mięsa podczas krojenia. Taki efekt jest zdecydowanie niepożądany i na pewno nieestetyczny. Poziom ostrości noża można sprawdzić krojąc ziemniaka. Jeśli musimy w tę czynność włożyć sporo wysiłku, prowadzenie noża jest zaś dalekie od potocznego stwierdzenia „wchodzi jak w masło”, to najpewniej wymaga ostrzenia.

Wybrany nóż do mięsa powinien być również bezpieczny. Ten punkt wiąże się z uprzednio wymienionym. Co to oznacza? Tępym nożem wykonujemy bardziej skomplikowane ruchy. W krojenie wkładamy o wiele więcej wysiłku. Ostrze nie podąża w kierunku, w jakim powinno i łatwo o jego „omsknięcie się”. Z tego względu dobrze naostrzony nóż, paradoksalnie będzie o wiele bardziej bezpiecznym podczas użytkowania.

Musi być również ergonomiczny. Wygodna rączka, dobry chwyt. Antypoślizgowy materiał, dzięki któremu nawet wilgotna ręka będzie w stanie sprawnie kroić mięso. Na koniec trwałość, a o tej decydują między innymi materiały służące do wykonania. Sklep, do którego warto zajrzeć za wysokiej jakości nożami do mięsa i nie tylko, to dział wyposażenie kuchni DoGotowania.pl.

Jakie mięso, taki nóż

Noże różnią się pod względem konstrukcji, zależnie czy kroić będziemy mięso surowe, gotowane czy też może pieczone. Do wyboru mamy:

  • noże spiczasto zakończone, idealne do oddzielania surowego mięsa od kości. Dostępne w dwóch wariantach – elastyczne do filetowania i sztywne do oddzielania od kości;
  • noże o zaokrąglonej końcówce i bardzo długim ostrzu. Doskonale sprawdzają się do porcjowania wędlin;
  • noże z ostro zakończonymi ząbkami świetnie radzą sobie, chociażby ze stekami;
  • specjalne nożyce do cięcia drobiu, którymi znacznie łatwiej oddzielić skrzydełka, nóżki i piersi.

Wskazówki dla kupujących i użytkujących

Wybierając noże należy zwrócić uwagę na jakość ich wykonania oraz zastosowanych materiałów. Dobrze jest „przetestować” wybrany nóż w sklepie, biorąc go do ręki. Sprawdzając, jak leży w dłoni i czy nie wyślizguje się z niej. Czy odpowiada nam jego waga, jak i ciężar.

Dla zachowania trwałości na długi czas, noży należy użytkować zgodnie z ich przeznaczeniem. To także kwestia zachowania walorów smakowych przyrządzanych potraw czy też krojonych mięs i wędlin. Do tego utrzymanie w czystości, mycie zgodnie z zaleceniami oraz przechowywanie w bezpiecznym miejscu, najlepiej w osłonce przeznaczonej na ostrze.

Dobry zakup to podstawa, ale późniejszy komfort użytkowania, jak i to, ile lat posłużą nam wybrane noże, zależne jest od prawidłowego codziennego użytkowania.

Dodaj komentarz

Anti-spam: complete the task


Top

Nóż do mięsa – jaki powinien być?

Czas na przeczytanie: 2 min
0
Inline
Inline