Znajdujesz się tutaj
Strona główna > Odżywianie > Miód pszczeli z lokalnej pasieki – jedz naturalne produkty

Miód pszczeli z lokalnej pasieki – jedz naturalne produkty

miód

Miód to jeden z nielicznych produktów żywnościowych, który pomimo sporej kaloryczności może być spożywany z korzyścią dla zdrowia. Jest bowiem bogaty w wiele cennych witamin, minerałów, aminokwasów oraz enzymów trawiennych. Stanowi cenny element jadłospisu zwłaszcza dla dzieci, kobiet w ciąży oraz osób w stanach osłabienia organizmu. Spożywając systematycznie miód zdołasz wzmocnić układ odpornościowy, a tym samym będziesz rzadziej chorować i przestaniesz odczuwać ciągłe zmęczenie oraz napięcie. Korzyści takie zyskasz jednak tylko pod warunkiem używania w kuchni naturalnego miodu, wolnego od syropu cukrowego, konserwantów i innych chemicznych dodatków.

Na jakie dolegliwości może być pomocny miód pszczeli?

Nasze babcie dodawały miód do herbaty za każdym razem, kiedy zaczynały im dokuczać objawy sezonowego przeziębienia czy grypy. Dziś już wiemy, że ich mądrość ludowa ma potwierdzenie w nauce. Okazuje się, że miód wykazuje silne działanie antybakteryjne, antywirusowe, rozgrzewające, napotne, wykrztuśne oraz przeciwzapalne. Poza tym szybko wzmacnia organizm oraz pozwala zmniejszyć obrzęk błony śluzowej nosa. Warto jednak pamiętać o tym, aby chwilę odczekać przed dodaniem miodu do gorącej wody, dzięki czemu zachowamy jego wszystkie cenne właściwości.

Naturalny miód pszczeli pomoże również w problemach z układem trawiennym. W odróżnieniu od cukru jest on łatwo przyswajalny przez wątrobę, nie podrażnia błon śluzowych żołądka i dodatkowo wpływa stymulująco na procesy metaboliczne. O spożywaniu miodu powinny także pamiętać osoby zmagające się ze schorzeniami układu krwionośnego oraz oddechowego. Produkt ten wzmacnia serce, redukuje ciśnienie tętnicze, a także obniża poziom cholesterolu całkowitego oraz LDL. Naturalnego miodu – zwłaszcza spadziowego – nie może poza tym zabraknąć w diecie alergików oraz osób zmagających się z pozostałymi schorzeniami układu oddechowego.

Dlaczego Twoje dziecko powinno spożywać miód naturalny?

Twoje dziecko ciągle przynosi z przedszkola czy szkoły kolejne choroby? Zapewne ma to związek z osłabionym układem immunologicznym na skutek częstego spożywania cukru i słodyczy. W ich miejsce częstuj malucha miodem pszczelim, a zauważysz szybkie zmniejszenie częstotliwości zachorowań. Za sprawą miodu przyniesiesz także swojemu dziecku ulgę w przypadku takich problemów jak zapalenie spojówek czy jęczmień na brzegu powieki.

Dzięki naturalnemu miodu, zapobiegniesz również rozwojowi próchnicy u swojej pociechy. Produkt ten – w przeciwieństwie do cukru – redukuje płytkę nazębną, a tym samym sprzyja zdrowiu zębów oraz jamy ustnej.

Jaki miód pszczeli będzie najlepszy?

Możesz dziś wybierać spośród wielu różnych gatunków miodów pszczelich – kwiatowych oraz spadziowych. Każdy z nich wpływa pozytywnie na zdrowie oraz nadaje potrawom wyrazistego smaku. Ważne jest jednak to, aby wybierać miód naturalny z pasieki. Tylko wtedy możesz mieć pewność, że spożywanie takiego produktu będzie sprzyjać budowaniu zdrowia. Miód od pszczelarza z lokalnej pasieki jest produkowany z najwyższą starannością – począwszy od etapu karmienia pszczół, poprzez filtrowanie i odwirowywanie miodu, a kończywszy na jego przewożeniu i umieszczaniu w słoikach.

Tani miód ze sklepu jest natomiast pozbawiony cennych enzymów oraz witamin. Ma to związek z jego wysokim przetworzeniem. Poza tym sztuczny miód często zawiera szkodliwe dla zdrowia konserwanty, barwniki oraz wzmacniacze smaku. Nie mówiąc już o tym, że do jego produkcji wykorzystywany jest syrop cukrowy.

Chcesz dowiedzieć się jeszcze więcej na temat tego, jak powstaje naturalny miód z lokalnej pasieki? Odwiedź więc stronę http://api-inhalacje.pl/miody-z-wlasnej-pasieki/ i zapoznaj się z opublikowanymi informacjami.

Dodaj komentarz

Anti-spam: complete the task


Top

Miód pszczeli z lokalnej pasieki – jedz naturalne produkty

Czas na przeczytanie: 3 min
0
Inline
Inline