Znajdujesz się tutaj
Strona główna > Odżywianie > Kuchenna deska do krojenia. Jaką warto wybrać?

Kuchenna deska do krojenia. Jaką warto wybrać?

deska

Deska do krojenia gości w kuchni każdego z nas. Co więcej, zwykle mamy kilka ich rodzajów. Deski różnią się bowiem kształtami, wykonaniami, jak i możliwościami. To nie są tylko i wyłącznie produkty, które przydają się podczas krojenia, szatkowania i porcjowania. Na estetycznej i ciekawie wykonanej desce, równie dobrze możemy podać przekąski na stół dla gości. A co z wykonaniami? Która deski spełni moje oczekiwania?

Tradycyjne czy może nowoczesne?

Najbardziej tradycyjne deski kuchenne wykonane są z drewna. Wciąż chętnie wybierane, bo cechuje je trwałość i wysoka jakość. Są również estetyczne, a dostępność różnorodnych kształtów i rozmiarów, pozwala dopasować je do każdej kuchni. Wybierając do tego okrągłe z pokrywami, zyskamy na możliwości ciekawego sposobu podania przekąsek na stół. Na drewnianych deskach z obrotowymi podstawami, ułożymy różne gatunki serów, a do tego mały słoiczek z żurawiną. Z kolej mając do dyspozycji szklaną pokrywę, możemy przechować ciasto chroniąc je przed wyschnięciem.

Drewniane deski mają to do siebie, że trzeba o nie należycie zadbać. Nie pozostawiamy ich wilgotnych, bo łatwo czernieją i sprzyjają gromadzeniu się bakterii. Poza tym dobrze jest pokusić się o impregnację przed pierwszym użyciem, jak i regularne odświeżanie. Wystarczy raz w tygodniu zasypać deskę grubą warstwą soli i tak pozostawić na noc. Rano zastaniemy ją odświeżoną, pozbawioną zbędnych zapachów, a do tego nieco rozjaśnioną.

Warto stawiać na wysokie jakościowo wykonania, by deska posłużyła możliwie długi czas, a do tego była estetyczną. Tego typu deskę kuchenną zakupimy w dziale deska do krojenia w sklepie DoGotowania.pl

A gdyby tak postawić na coś bardziej nowoczesnego? Deskę szklaną, z tworzywa sztucznego lub kamienną?

Szklane, plastikowe i kamienne. Czy aby praktyczne?

Deski szklane i kamienne są najcięższe. Jeśli niechcący upuścimy je na podłogę bądź nam upadną, mogą uszkodzić podłogę, potłuc się i nam zrobić krzywdę. Z tego względu wymagają większej uwagi podczas użytkowania. Z drugiej strony są twarde i trwałe. Niepodatne na gromadzenie się bakterii w takim stopniu, jak to ma miejsce w przypadku desek drewnianych. Łatwo je utrzymać w czystości, a przy tym są bardzo eleganckie.

Szklane deski spotkamy opatrzone typowo kuchennymi motywami. Z kolei te kamienne stają się luksusowym uzupełnieniem ekskluzywnych kuchni. Ich atutem jest nieprzejmowanie zapachów z produktów spożywczych. Mogą służyć, jako podkładki pod gorące naczynia, a także nadają się, by postawić je bezpośrednio na stole – z przystawkami, niewielkimi przekąskami czy ciastem.

Najbezpieczniejsze w użytkowaniu będą zaś deski z tworzyw sztucznych. Są bardzo lekkie, łatwo je czyścić, choć pozostają na nich mało estetyczne ślady cięcia. Z drugiej strony mamy do czynienia z produktem kolorowym, który wpisuje się w barwne kuchnie, a i na takich deskach mogą swobodnie kroić maluchy, angażując się w ten sposób w kuchenne rewolucje.

Wybór ostateczny

Mamy całkiem niemały wybór desek kuchennych. Tak naprawdę każde wykonanie wiąże się z pewnymi minusami, ale skupmy się na zaletach i prawidłowym sposobie użytkowania czy pielęgnacji. Jeśli zadbamy o ten ostatni aspekt, wady nie będą nam przeszkadzać w codziennym użytkowaniu. Wybierajmy wedle potrzeb, ciekawych kształtów czy możliwości zastosowania, na jakich najbardziej nam zależy.

Dodaj komentarz

Anti-spam: complete the task


Top

Kuchenna deska do krojenia. Jaką warto wybrać?

Czas na przeczytanie: 2 min
0
Inline
Inline