
Dziś na „tapecie” kolejna zdrowa mikstura, którą każdy może przyrządzić w domu. Nie tylko wzmacnia system immunologiczne czy działa przeciwzapalnie, to dodatkowo odbudowuje florę bakteryjną jelit, działa antywirusowo, antyutleniająco, antynowotworowo. Napój bardzo często nazywany jest „złotym elikserem”. Nie trzeba chyba tłumaczyć dlaczego 🙂
Specjaliści polecają go podczas chorób wirusowych czy bakteryjnych, wszelkich stanach zapalnych oraz ogólnie obniżonej odporności organizmu. Miksturę warto również pić w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę czy przeziębienia. Drink nie ma praktycznie żadnych skutków ubocznych, warto tylko sprawdzić czy nie jesteśmy uczuleni na któryś ze składników eliksiru.
Przepis:
- 1 łyżka startej skórki cytrynowej
- 100 g miodu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka kurkumy
- Szczypta pieprzu czarnego lub Cayenne
Kurkumę wymieszaj z octem i pieprzem, potem dodaj do tego skórkę i do całości dodaj miód. Mieszać aż do uzyskania jednolitej masy, a następnie przełożyć do szczelnego słoika i włożyć do lodówki.
Dawkowanie:
Standardowo poleca się 1 łyżkę mikstury raz dziennie, najlepiej rano. Jeśli mamy grypę, stan zapalny lub jakąkolwiek inną infekcję wówczas przez pierwsze 2 dni przyjmować pół łyżeczki co godzinę. W kolejnych 2 dniach zmniejszyć odstęp między porcjami do 2 godzin. Potem już tylko 3 razy na dobę, aż do ustąpienia wszystkich objawów. Ważna zasada – miksturę nie połykamy od razu a powoli ssiemy aż do całkowitego rozpuszczenia.
Wszystkie składniki użyte do przygotowania mikstury powinny być ekologiczne, pozbawione pestycydów, a miód powinien być z pasieki jak najbliższej naszego miejsca zamieszkania.
Też zawsze stawiam na naturalne leki! Tak trzymać.