Znajdujesz się tutaj
Strona główna > Odżywianie > Dlaczego warto gotowac na parze?

Dlaczego warto gotowac na parze?

cynk

To co jemy ma bardzo duży wpływ na to jak się czujemy. Ważne jest też to w jaki sposób przygotowujemy posiłki, ponieważ dwa takie same dania przygotowane na dwa różne sposoby, mogą mieć inny smak, być zdrowsze i lżejsze. Warto zmienić swoją dietę i pozbyć się z niej części niezdrowych dodatków, zamieniając je na te zdrowe. Jeśli już zmieniamy dietę, dobrze zastanowić się także nad zmianą sposobu przygotowywania potraw, na przykład zmieniając standardowe garnki i patelnie na garnki do gotowania na parze.

To co jemy ma bardzo duży wpływ na to jak się czujemy

Ważne jest też to w jaki sposób przygotowujemy posiłki, ponieważ dwa takie same dania przygotowane na dwa różne sposoby, mogą mieć inny smak, być zdrowsze i lżejsze. Warto zmienić swoją dietę i pozbyć się z niej części niezdrowych dodatków, zamieniając je na te zdrowe. Jeśli już zmieniamy dietę, dobrze zastanowić się także nad zmianą sposobu przygotowywania potraw, na przykład zmieniając standardowe garnki i patelnie na garnki do gotowania na parze.

Obróbka cieplna jest niezbędna do przygotowania większości potraw. Gotując lub smażąc posiłki, zmniejszamy przy tym ilość wartościowych składników odżywczych, takich jak na przykład witaminy. Największy ubytek witamin występuje w przypadku obróbki cieplnej warzyw. Zamiast gotować, smażyć lub zapiekać, warto od czasu do czasu przyrządzać posiłki gotowane na parze. W ten sposób składniki zostaną poddane odpowiedniej obróbce cieplnej, lecz witaminy zostaną zachowane w posiłku.

Gotowanie na parze ma również szereg innych zalet

W przypadku warzyw, zachowamy ich naturalny kolor, a niektóre z nich, na przykład jarmuż, będą miały jeszcze bardziej żywą i apetyczną barwę. Gotowanie na parze często kojarzone jest z osobami, które są na diecie w celu zrzucenia dodatkowych kilogramów, lecz taki sposób przygotowywania potraw zalecany jest dla wszystkich, którzy chcą po prostu zdrowo się odżywać. Każde mięso przyrządzane w ten sposób będzie bardziej lekkostrawne, co docenią osoby, które borykają się z problemami żołądkowymi. Po zjedzeniu obiadu przygotowanego na parze będziemy najedzeni, ale nie będziemy ociężali, jak to często bywamy po tłustym i obfitym obiedzie złożonym ze smażonych kotletów. Obiady przygotowane na parze są także znacznie mniej kaloryczne, ponieważ do ich przyrządzenia nie używamy żadnego tłuszczu, bo do naczynia nic nie przywiera. Jak w takim razie przygotować potrawy w taki sposób? Wystarczy w połowie napełnić garnek wodą, założyć gazę, ułożyć na niej składniki i przykryć pokrywką. To jednak przestarzały sposób. Dziś najczęściej stosowane są garnki przeznaczone do gotowania na parze. Gotując w taki sposób należy pamiętać o kilku zasadach.

Gotowanie na parze

Na parze przygotujemy wszystko poza grzybami, które lepiej ugotować lub udusić. Do gotowania na parę lepiej wybierać bardziej delikatne rodzaje mięsa, takie jak drób, wieprzowina lub ryby. Wołowina również może być przygotowana na parze, lecz trwa to nieco dłużej niż w przypadku innych rodzajów mięsa. Kiedy układamy składniki na specjalnych półkach w naczyniu, należy zachować chociaż minimalne odstępne pomiędzy składnikami, aby para wodna miała miejsce na swobodny przepływ. Przed ułożeniem składników należy je przyprawić lub użyć marynaty, a warzywa najlepiej układać w całości, lub w większych kawałkach. Przyprawiając mięso, dobrze używać dużej ilości ziół, które wzmacniają smak i działają bardzo korzystnie na zdrowie. Zioła których używamy do smażenia są zazwyczaj zeschnięte i poza smakiem nie oferują żadnych właściwości zdrowotnych, podczas gdy po gotowaniu na parze zachowują one całą swoją dobroć. Używając garnków do gotowania na parze nie musimy martwić się także o to, że potrawa się przypali, co jest kolejnym powodem dla którego warto przejść na inny sposób przygotowywania posiłków. To jakich garnków używamy, zależy jedynie od nas, lecz decydując się na ich zakup dobrym pomysłem jest wybór wysokich, piętrowych garnków.

W ten sposób będziemy mieć do dyspozycji kilka półek, na których zmieścimy więcej składników. Możemy w ten sposób ułożyć mięso na dolnej półce, a warzywa na górnej, dzięki czemu zyskamy na wygodzie. Dobrym wyborem są garnki emaliowane od wewnątrz, ponieważ należy wiedzieć, że czasami wprost ze stali mogą przedostawać się do wody niechciane substancje chemiczne, które wraz z parą mogą wejść do gotowanych przez nas potraw. Emalia jest powłoką powstałą ze sproszkowanego szkła, która zabezpiecza stal, więc nie musimy się martwić o to, że związki chemiczne przedostaną się do wody i wpłyną na nasze zdrowie oraz na smak potraw. My sami możemy wpłynąć na smak również poprzez dodawanie ziół i przypraw prosto do wody. Wówczas roztaczający się aromat jeszcze bardziej wzmocni i wzbogaci smak przyrządzanego przez nas dania.

Gotowanie na parze jest trendem, który zyskuje na popularności. To bardzo dobrze bowiem jedząc posiłki przyrządzone w taki sposób znacznie zyskujemy na zdrowiu, nie obciążamy tak bardzo żołądka ani wątroby, a dodatkowo zyskujemy wspaniały smak, którego nie uświadczymy w potrawach przygotowywanych w inny sposób. Garnki do gotowania na parze są bardzo łatwo dostępne, funkcjonalne, a dodatkowo doskonale nadają się dla prezent, nie tylko dla tych, którzy gustują w zdrowej kuchni.

Więcej o gotowaniu na parze w nowoczesnych naczyniach na https://naczynia.olkusz.pl/blog/noworoczne-postanowienie-na-parze/

Dodaj komentarz

Anti-spam: complete the task


Top

Dlaczego warto gotowac na parze?

Czas na przeczytanie: 4 min
0
Inline
Inline