Istnieje jedna substancja pokarmowa, która nie jest przyswajana przez nasz organizm, ale mimo to jest dla niego niezbędna. Błonnik, czyli włókna pokarmowe – słyszymy o nim w reklamach, wypowiedziach ekspertów i programach dotyczących zdrowego odżywiania. Wiemy, że musimy uwzględniać go w jadłospisie, wiemy, że to dzięki niemu udaje nam się zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę, ale tak na dobrą sprawię nie wiemy, z jakiego powodu. Tymczasem odpowiednia dieta opiera się na świadomości i wiedzy – to one pozwolą nam właściwie dobrać menu i uwzględnić w nim wszystkie niezbędne substancje.
Błonnik – czym jest
To nieprawda, że wszystkie węglowodany są złe. Błonnik to w rzeczywistości węglowodany złożone – polisacharydy. W przeciwieństwie do innych składników pokarmowych, nie jest jednak ani trawiony, ani przyswajany przez nasz organizm. W jego skład wchodzi szereg różnorodnych substancji, w tym celuloza, guma i lignina. Każda z grup ma inny wpływ na zdrowie człowieka. Lignina, obecna np. w zbożach, neutralizuje kwasy, przeciwdziała także zaparciom. Celuluza (jej źródłem są warzywa i owoce) ma olbrzymie znaczenie dla diabetyków, ponieważ wpływa na poziom glukozy we krwi.
Błonnik – wpływ na organizm
Jaka jest zatem funkcja (a właściwie funkcje) błonnika? Jest ich całkiem sporo:
- Wpływa pozytywnie na trawienie i przemianę materii – błonnik pęcznieje w wodzie, dzięki czemu polepsza pracę układu trawiennego na każdym etapie jego pracy. W ustach powoduje zwiększone wydzielanie śliny, w żołądku – soków trawiennych, dodatkowo dzięki niemu porcje jedzenia stają się obszerniejsze, co przekłada się na ich dokładniejsze i – co najważniejsze – wolniejsze trawienie. W jelitach błonnik odpowiada za wzmożoną perystaltykę, czyli niezależne od nas skurcze mięśni. Dzięki temu komórki są lepiej ukrwione, a więcej składników odżywczych zostaje przyswojonych.
- Oczyszcza organizm – błonnik zmusza jelita do oczyszczenia organizmu z produktów przemiany materii i innych zanieczyszczeń. Dzięki niemu pozbywamy się metali ciężkich, ale także cholesterolu i trójglicerydów. Właśnie dlatego o odpowiednie porcje tych węglowodanów powinny zadbać osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy (włókna pokarmowe sprzyjają wydalaniu tłuszczu) oraz cierpiące na choroby układu krążenia.
- Poczucie sytości – to właśnie ono pozwala nam trzymać się nawet bardzo restrykcyjnej diety. Niestety, nie każdy pokarm syci nas w takim samym stopniu. Błonnik, dzięki pęcznieniu, pozwala nam dłużej nie odczuwać głodu.
- Stabilny poziom insuliny – lepsze trawienie przekłada się na znacznie mniejsze skoki insuliny. Błonnik wpływa także na stabilny, niski poziom glukozy we krwi. W swojej diecie powinny więc uwzględnić go diabetycy.
- Optymalna flora bakteryjna – w naszym organizmie żyją miliardy bakterii. Większość z nich nie jest wcale naszymi wrogami. Wręcz przeciwnie. Potrzebujemy ich do normalnego funkcjonowania. Prawidłowa mikroflora w jelitach, o którą dba właśnie błonnik, umożliwia rozkładanie produktów przemiany materii i przyspiesza metabolizm.
Artykuł został przygotowany przez firmę EatZone, dostawcę cateringu dietetycznego.